Utekatt eller innekatt?

Det ligger mycket sanning bakom det engelska ordspråket ”Curiosity killed the cat” – ”Nyfikenhet dödade katten”. Katter är nämligen av naturen nyfikna varelser, och ibland leder det till att de hamnar i situationer som är farliga för dem. Verkligheten ser också ut så att utekatter, som strövar fritt utomhus och får utlopp för all sin nyfikenhet, ofta lever kortare liv än innekatter, helt enkelt på grund av de många faror som världen utanför hemmet innehåller.

Med det sagt finns det inget som säger att man inte ska låta sin katt gå ute om man känner att det är rätt för katten och för en själv. Det gäller bara att göra det på rätt sätt för att både katt och ägare ska känna sig trygga. En katt bör till exempel inte bara släppas ut vind för våg efter att ha varit innekatt, eller som kattunge. Man måste vänja katten bitvis vid livet utanför hemmet, och låta den lära känna omgivningarna, så att den faktiskt hittar hem igen. Ett bra sätt att göra detta, för både kattungar och vuxna katter, är att gå på promenader med katten i sele.

Man bör också ID-märka sin katt. Det gör att man kan spåra katten om den skulle komma bort eller, vilket alltid är en risk, någon får för sig att stjäla katten. Har man en huskatt med en ovanlig teckning, eller en dyr raskatt, bör man av den anledningen tänka till en extra gång innan man låter den gå ute. Andra faror som katten kan möta när den går ute är slagsmål med andra katter om revir, ouppmärksamma bilförare och rovdjur. Allt detta måste man med andra ord vara beredd på när man släpper ut sin katt.

En katt som går ute behöver också extra omsorg i form av regelbunden avmaskning (eftersom man inte vet vilka andra djur katten möter eller vad den äter när den är ute) och kontroller efter fästingar och annan ohyra.

Trots allt detta kan det kännas lockande att släppa ut sin katt när den sitter på fönsterbrädet och blickar ut mot trädgården eller mot gatan. Något man dock ska vara medveten om innan man ger efter för kattens längtande blickar och släpper ut den är att katters nyfikenhet ofta inte övervägs av deras behov av trygghet. När en katt som dittills levt inomhus erbjuds möjligheten att kliva ut är det inte alls osannolikt att den tvekar, och möter världen utanför med rädsla, snarare än upphetsning och nyfikenhet. Ett bra sätt att kompromissa, om man vill ge sin katt tryggheten av att vara en innekatt, samtidigt som de kan stilla sin nyfikenhet om vad som pågår i världen utanför hemmet, är att bygga ett uterum till huset. På det sättet kan katten utan hinder se ut genom rummets glasväggar, värma sig i solens strålar och smaka på hur det är att vara utomhus – utan att faktiskt vara det.

Det ska slutligen sägas att en katt kan leva hela sitt liv inomhus utan att ta skada av det – tvärtom, de kommer antagligen att leva längre och ha hög livskvalitet under hela sin levnad. Det enda man måste tänka på som ägare till en innekatt är att katten får tillräckligt med motion och stimulans, eftersom den inte kan få det naturligt genom att ströva och jaga. Se därför till att ha gott om leksaker, klösbrädor och annat roligt i hemmet.

Add a Comment

mts_point_pro