Vad behöver man tänka på innan man väljer att skaffa katt


Det absolut första man bör tänka på innan man väljer att skaffa en katt som husdjur är om det verkligen är ett genomtänkt beslut eller ett impulsbeslut eftersom katter i snitt blir cirka 10 – 15 år gamla, en del kan till och med bli över 20 år. Kommer du vilja att ha en katt även om 5 – 10 år? Vem ska ta hand om din katt när du åker på semester och är du hemma tillräckligt mycket varje dag för att kunna ge din katt det den behöver?

laitche-p013Kattungarna bör inte flytta ifrån sina mödrar förrän vid 12 veckors ålder. När du köper en katt bör du se till så att de är vaccinerade mot kattpest och kattsnuva, det görs vid 9 veckors ålder och vid 12 veckors ålder och bör alltså ha gjorts innan du hämtar hem din nya kattunge. Sen ska du tänka på att du bör ha råd att försäkra din katt och även ge din katt en årlig vaccination. Du bör också fundera på om din katt ska användas för avel eller inte, om den inte ska det så bör du kastrera/sterilisera din katt och det sker vanligtvis vid 7 månaders ålder, precis när katten börjar bli könsmogen.

En katt klarar sig oftast ensam ganska många timmar i sträck och du kan till exempel jobba en hel dag utan att behöva gå hem och ta hand om din katt men jordbruksverket har regler och djurskyddsbestämmelser och där står det bland annat att du eller någon annan måst se över din katt minst två gånger per dag. Du kan alltså inte åka på semester en helg och bara ställa fram mycket mat. En katt är inte ett flockdjur men behöver ändå social kontakt och det är du som kattägare som är skyldig att se till att din katt får sina behov tillfredsställda! Katter behöver också motion och speciellt innekatter behöver bli stimulerade tillräckligt för att inte bli överviktiga.

Add a Comment

mts_point_pro