Skaffa katt

Går du i tankar om att köpa katt? Härligt, men kom ihåg att det är mycket att tänka på innan. Kattköpet behöver bli så bra som möjligt och det är viktigt att planera utifrån hur ditt liv ser ut, både nu och i framtiden, samt hur du faktiskt bor. I denna text kommer du att få riktigt bra och nyttiga tips som du kan använda dig av i samband med kattköp.

1. Välj rätt kattras

En mycket vanlig fundering hos människor som ska skaffa katt är vilken kattras som man ska välja. Alla raser har sina olika egenskaper och är i behov av olika typer av omvårdnad. Väljer man en raskatt finns oftast tydliga egenskaper redan från start och det är lättare att skaffa sig en tidig uppfattning om hur katten kommer att vara än om man jämför med en blandras. En raskatt är att föredra om det är så att det är innekatt som man söker, medan blandraskatter sällan får lika många problem eller sjukdomar som en raskatt kan ha.

2. Boende

Ditt boende har stor betydelse för hur väl katten kommer att trivas. Har man ett mycket litet eller trångt boende är det rekommenderat att vänta med att skaffa katt. Du behöver även fundera på hur området omkring dig är, speciellt om du planerar att kunna släppa ut katten med jämna mellanrum. Hårt trafikerade vägar riskerar att katten utsätts för fara om den släpps ut och lägenheter med balkong bör alltid förses med nät.

3. Tillbehör till katten

Det är inte bara kattköpet i sig som kommer att kosta pengar, utan även omvårdnaden av katten. Precis som att du kan hitta mängder med tillbehör till bebisar på Bigbaby, kan du även hitta mängder med kattillbehör online. Katten behöver t.ex. mat och vattenskålar, mat, kattlåda och kattsand, Klösbräda, transportbur, klotång och tillbehör för pälsvård.

4. Din vardag

Det är otroligt viktigt att man är ärlig mot sig själv om den nya familjemedlemmen när man tittar på hur ens vardag ser ut. Om du reser mycket eller spenderar mycket tid hemifrån kommer du behöva ha hjälp med kattpassning. Om katten inte kan befinna sig hos någon annan under tiden du är borta behöver du se till att någon besöker katten minst två gånger om dagen. Kattpensionat kan vara ett alternativ. Observera dock att inget djur mår bra av att vara ensam alldeles för mycket. Säkerställ därför att din vardag och ditt liv har utrymme för en katt.

5. Papper i sin ordning

Dagen du hämtar hem din kattunge ska du se till att uppfödaren har tagit fram ett köpekontrakt som båda parter signerar. När kattungen levereras ska den vara vaccinerad mot sjukdomen kattpest och även vara avmaskad. Utöver detta krävs även en veterinärbesiktning av katten, samt att du ska få information från uppfödaren om hur utfodringen ska se ut en tid framöver.

Add a Comment

mts_point_pro