Hormonstinn marskatt

Verkar det som att din katt har blivit alldeles förbytt och galen? Då är det bara att gratulera, våren är äntligen här. Det händer nämligen någonting med katter i krokarna runt mars. Om den tidigare har varit hur lugn och fin som helst, kan den plötsligt börja skrika, yla, rulla omkring och skvätta runt var som helst. Då kallas det i folkmun att den har blivit en marskatt. Det är ett allmänt begrepp som ska beskriva hur katten beter sig när den får riktiga vårkänslor. Katten brukar bli konstigare, ju mer vårljuset kommer. Det som begreppet egentligen vill säga är att den har börjat löpa. Ljuset styr, och när det är ljust 12 timmar eller mer per dygn, väcker det upp katthonans lustar. Lusten är individuell. För en del kommer den en gång om året, andra kan känna den oftare, ungefär varannan vecka. Det är också just under våren som förra årets kattungar brukar bli könsmogna.

Mer om kattens beteende

Ordet marskatt har sitt ursprung i bondesamhället. När katterna började bete sig lidelsefullt var det en hjälp för bönderna att första att det var hög tid att sätta igång med vårbruket. Beteendet hos honkatten blir att den jamar högljutt, rullar och gnuggar sig mot golvet och markerar kiss precis var som helst där hemma. Den kan resa upp bakdelen, stå på ett ställe och trampa med sina bakben, gnida sig mot både människor och föremål extra mycket. När den har sin topp i löpet brukar den hålla på med det här beteendet mellan fem och åtta dagar. Det är inte bara i mars katten löper, utan det här kan pågå hela året, så ofta som ett par gånger i månaden. Du kan få goda tips från Adelsö katthjälp om du inte vet hur du själv ska bete dig när din katt löper. Det är så lätt att känna sig rådvill, när katten exempelvis kommer hem med sår och skavanker efter att ha varit ute på en runda och hamnat i slagsmål, vilket är mycket vanligt mellan katter speciellt under den här perioden.

Göra vad med marskatten?

När katten kommer hem med sår från bett och rivningar. Det är både han- och honkatter som dyker upp där hemma i det här skicket. Om ett sår inte läker kan det bli infekterade sår som är svullna och irriterade sår. I allvarligare fall kan de börja vara och utvecklas till bölder. Du behöver ha de rätta sakerna hemma för att klara vården av kattens sår. Passa på att titta efter ett snyggt vitrinskåp till köket där du kan förvara dina första hjälpen-saker till katten i en fin plåtburk till exempel. Alla sår upptäcks inte så lätt.Ta dig tid att känna igenom katten ofta, med jämna mellanrum, och ta kontakt med en veterinär om såren ser otäcka ut eller om de inte vill läka. Detta är mycket viktigt att tänka på hela året om. Löptiden kan stressa upp katten och göra så att den magrar. Om du inte tänker skaffa kattungar, är det en mycket god idé att kastrera den. Då slipper du alla mars-besvär hos både hon- och hankatter!

Add a Comment

mts_point_pro