Katter och barn

Katten är ett mycket vanligt husdjur i Sverige och allt som oftast går de mycket bra ihop både med andra husdjur samt med alla familjemedlemmar. En katt brukar acceptera de flesta som accepterar katten. Om man har barn och ska skaffa katt, eller om man har en katt och får ett barn brukar allt ofta gå bra så länge man som vuxen övervakar situationen. Det är viktigt att man inte glömmer bort katten, och barnet måste få veta att det inte får behandla katten hur som helst.

Låta barn leka och sova med katten

Det är ofta inte fel att låta barn leka med katten. Det är dock viktigt att en vuxen övervakar leken så att inget går för vilt till. Ett bra förslag på leksak är en liten låtsasmus på en pinne. Då behöver barnet inte hålla i leksaken och riskera att bli klöst eller biten när katten bli busig. En katt orsakar sällan skador. Ofta händer det av en olyckshändelse, när katten blir rädd eller om man gör den illa på något sätt.

När det gäller att sova med katten bör man vänta med detta till barnet är något större. Ett mycket litet barn kan ha katten hos sig om en vuxen övervakar hela tiden, men om så inte är fallet bör katten inte vara i barnets rum när det ska sövas. Katten kan nämligen råka lägga kroppen eller en del av denna över barnets mun och näsa. I detta fall kan barnet råka bli kvävt. När barnet är stort nog att kunna flytta på katten och har mer kontroll över sin kropp kan man dock låta katten ligga hos barnet så länge inte någon part far illa av det.

Ta med katten på barnsemestern

Om man har katt och ska på semester med barnen måste man tänka på att man inte bara kan lämna katten vind för våg. Om man inte kan ordna någon som passar den, måste man antingen vara hemma eller ta med sig katten. Om katten ska tas med måste man se till att allt verkligen får plats i bilen eller annat form av fordon. Om man ska åka bil måste man både ta med bilbarnstol till barnen, och allt de behöver. Man måste också tänka på att katten och dess bur ska få plats. Det kan vara bra om man inte placerar katten och barnet precis bredvid varandra eftersom det kan hända något under resans gång som gör katten rädd.

Man måste också se till att katter verkligen är välkomna på det ställe man ska besöka. Om det är många barn på stället, eller om det ofta kommer allergiker till platsen är det inte säkert att katten kan följa med på semestern.

Add a Comment

mts_point_pro